Historia

Döda Fallet är både historia och framtid. Döda Fallet – Sveriges genom tidernas största naturkatastrof – är en del av del av vårt gemensamma historiska arv. Denna otroliga och sanna historia kan du läsa mer om här på hemsidan.

Döda Fallet är idag en unik geologisk bildning och resultatet av en mans – Vildhussens – försök att år 1796 leda om vattnet, vilket gick katastrofalt fel då en hel sjö tömdes. Döda Fallet ger oss därmed inte bara kunskap om den tidens ideologi, utan även insikt om industrialiseringens konsekvenser idag.

Döda Fallet är ett naturreservat och när man besöker och promenerar i området kan man följa historien om Döda Fallet med hjälp av Länsstyrelsen i Jämtlands läns skyltar. Nu kan du också följa med på den historiska resan här! Under rubriken "Historia" i menyn hittar du alla skyltar som beskriver hur Storforsen tystnade och blev just Döda Fallet.

Du kan också läsa om Döda Fallet på Länstyrelsen Jämtlands läns hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också en karta över området.

Döda Fallet är unikt på flera sätt, inte minst som en brygga mellan en svunnen tid och en högteknologisk framtid. Det låter spännande, näst intill omöjligt – men Döda Fallet har i alla tider varit ett centrum för entreprenörer och människor som drivit utveckling och experiment långt utöver det vanliga.

Välkommen att besöka Döda Fallet!

Senast uppdaterad 21 juli 2021